Obalka Jak zahnat splín
Tištěná kniha
  ISBN 978-80-87053-21-8
EAN 9788087053218
Edice Scholares , svazek 17
Překlad z angličtiny studenti Ústavu translatologie FF UK
144 stran , 130x200 mm , vázaná
Vydání 1. , vyšlo 20.05.2008
Doporučená cena 169 Kč
Titul rozebrán
 
Ukázky
  Začátek knihy
 

Mark Twain
Jak zahnat splín

Kdo by očekával za větou Jak zahnat splín otazník, velice by se zmýlil. Mark Twain se neptá, jak přežít smutnou náladu, naopak – každá ze sedmnácti povídek tohoto souboru je malou pilulkou proti splínu a představuje svého autora v trochu jiném světle, než jak ho čeští čtenáři dosud znali. S humorem, místy hodně sarkastickým a kousavým, uděluje rady do života, vede přednášku o vědní disciplíně zvané onanologie, nebo se zamýšlí nad úskalími německého jazyka.
Většina povídek vychází v českém překladu poprvé a není pouhým ohlednutím do literární minulosti. Stáří jim nikterak neubírá na vtipu. „Večer je mu povoleno sníst tři sousta jakéhokoliv jídla, které mu nechutná, a vypít sklenici libovolného likéru, který nesnáší. Pokud je nekuřák, je mu dovoleno zapálit si dýmku. V 9.30 přesně musí být v posteli a sfouknout svíčku. Další den to celé znova. V čem je tohle lepší než mít dnu, to nevím,“ píše Twain v roce 1892 o procedurách v Mariánských Lázních a my mu rozumíme i dnes v 21. století.

  

O autorovi:

Mark Twain (1835–1910), americký spisovatel a žurnalista. Od svých třinácti let, kdy byl zaměstnán jako sazečský učeň, vystřídal řadu povolání. Později pracoval jako novinář, vyučil se dokonce lodivodem parníku na Mississippi a procestoval Divoký Západ. Mezi jeho nejznámější díla patří Dobrodružství Toma Sawyera, Dobrodružství Hackleberryho Finna, Yankee z Connecticutu na dvoře krále Artuše nebo Princ a chuďas.