Obalka To je Ales
Tištěná kniha
  ISBN 978-80-7579-182-5
EAN 9788075791825
Překlad Vimr, Ondřej
96 stran , vázaná
Vydání 1.
Vyjde 2. pololetí 2024
Doporučená cena 189 Kč
 

Jon Fosse
To je Ales

Ve svém starém domě u mořského fjordu leží stará žena Signe na lavici a vzpomíná na chvíle, kdy v onen pozdně listopadový den před více než dvaceti lety stála u okna a čekala na svého manžela Asleho, jenž vyjel se svým člunem na vodu a už se nevrátil. Vzpomínky se záhy rozšíří na celý jejich společný život a ještě dál: ve snových vizích k ní přicházejí předci, jejichž duchové v představách Signe obývají stejný prostor a potkávají se s těmi, kteří ještě žijí. A Signe se naopak zdá, že se účastní událostí, které se staly před více než sto lety. Bolest, kterou při tom prožívá, se propojuje se zkušeností předků, kteří se také museli vyrovnat se smrtí svých blízkých. Proti sobě tu stojí ženský smutek a mužská touha postavit se přírodě.
Aliss u ohně je sugestivní mistrovská próza o lásce a ztrátách, která se díky svému jazyku a rytmizaci pohybuje na samé hranici s poezií. Laureát Nobelovy ceny ji rok 2023 Jon Fosse ji napsal v roce 2004.

"Jon Fosse je Beckett jednadvacátého století.“

Le Monde

  

O autorovi:

Jon Fosse (1959) je laureátem mnoha domácích i zahraničních ocenění, z nichž nejvýznamnější je Nobelova cena za literaturu (2023). Úspěch sklidila především jeho trilogie Mámení, Sny Olavovy a Na sklonku dne (Andvake, Olavs draumar, Kveldsvævd, č. 2009, 2015 a 2016). Pochází ze západního Norska a píše v jazyce nynorsk.
K vrcholům jeho prozaické tvorby patří vedle zmíněné trilogie i novela o životě rybáře Olaie Ráno a večer (Morgon og kveld, č. 2007) a dvojromán Melancholie I, II (Melancholia I, II, č. 2007 a 2009), inspirovaný osudem malíře Larse Herterviga.
Mimo románů, básnických sbírek, esejů a knih pro děti napsal Fosse též řadu minimalistických her, pro které je znám nejen v Evropě, ale i v Japonsku. U nás vyšla dramata Jméno, Noc zpívá své písně (Namnet; Natta syng sine songar, č. 2002), Někdo přijde, Podzimní sen a Variace na smrt (Nokon kjem til å komme, Draum om hausten, Dødsvariasjonar, in 3×3. Norén, Fosse, Saalbachová, 2008), inscenovány byly kromě prvních tří jmenovaných také hry Syn (Sonen) a Zima (Vinter).

  

Další tituly autora
Mámení
Na sklonku dne
Ráno a večer
Sny Olavovy