Obalka Aleppský kodex
Tištěná kniha
  ISBN 978-80-87053-74-4
EAN 9788087053744
Překlad z angličtiny Klára Míčková
Původní název: The Aleppo Codex
292 stran , 130x200 mm , vázaná
Vydání 1. , vyšlo 22.11.2012
Doporučená cena 319 Kč
Titul rozebrán
 
Ukázky
  První část
 

Matti Friedman
Aleppský kodex
Skutečný příběh posedlosti, víry a honby za posvátnou knihou

Kniha Aleppský kodex představuje fascinující výsledky pátrání o historii jedné z nejvzácnějších knih na světě, vytvořené před více než tisíci lety na břehu Galilejského jezera a je považován za nejdokonalejší edici židovské bible. Rukopis byl ukraden křižáky a později – po jeho zpětném vykoupení židovskou komunitou – jej studoval proslulý filosof Moses Maimonides. Ve čtrnáctém století se dostal do starobylé synagogy syrského obchodního města Aleppa, kde byl po dalších šest století uchováván. V listopadu 1947, den po historickém hlasování Spojených národů, které umožnilo vznik izraelského státu, byla synagoga během pogromu vypálena a kodex zmizel.
Matti Friedman se ve svém takřka detektivním pátrání opírá o ohromné množství dokumentů, z nichž řada dosud nebyla publikována, jakož i o desítky hodin rozhovorů, přičemž sleduje osud slavného kodexu zejména po jeho zmizení v roce 1947. Roztrhaný rukopis byl několik let uschován na tajném místě a pak propašován přes hranice, dopraven do Izraele a podivně poničen. Stal se objektem právních sporů a utajených zápasů. Autor, jeruzalémský korespondent agentury AP, sleduje s téměř padesátiletým odstupem jeho stopu z Aleppa do Jeruzalému, důležitá fakta nalézá rovněž v Londýně a New Yorku, setkává se s řadou protagonistů celého příběhu, s rabíny, sběrateli knih, penzionovanými agenty Mossadu i univerzitními vědci a naráží na historii zvláštního soudního sporu, dvou loupeží a jedné vraždy. Postupně odkrývá podivuhodnou historii kodexu po jeho opuštění Aleppa, z drobných střípků sestavuje mozaiku faktů vrhající světlo na tajemství podivného zmizení více než dvou set stránek nevyčíslitelné hodnoty a nabízí veřejnosti velmi neočekávané závěry.

  

O autorovi:

Matti Friedman se narodil v Torontu a žije v Jeruzalémě. Jako novinář pracoval v Izraeli, Libanonu, Maroku, Egyptě, Gruzii, Moskvě i na jiných místech, odkud přinášel reportáže o konfliktech v Izraeli a na Kavkaze. Jako korespondent tiskové agentury The Associated Press a Jerusalem Report se specializoval rovněž na archeologii a náboženské otázky v Izraeli a palestinských oblastech. V současné době pracuje pro deník Times of Israel.