Obalka Čtyři domovy a stesk
Tištěná kniha
  ISBN 978-80-7579-115-3
EAN 9788075791153
Překlad Foitová, Sára
360 stran , vázaná
Vydání 1. , vyšlo 16.11.2021
Doporučená cena 429 Kč
 
E-kniha
 
pdf ISBN 978-80-7579-140-5 (PDF)
epub ISBN 978-80-7579-138-2 (EPUB)
mobi ISBN 978-80-7579-139-9 (MOBI)
Cena: 299 Kč
E-knihu lze zakoupit na adresách
Kosmas
Palmknihy
Martinus
 
Ukázky
  Začátek knihy
 

Eškol Nevo
Čtyři domovy a stesk

Čtyři domovy a stesk je románovým debutem jednoho z nejlepších a nejoceňovanějších izraelských autorů, jenž mu rázem získal mezinárodní slávu a uznání. Eškol Nevo v něm vykresluje poutavý obraz izraelské společnosti, již rozdělují hluboké trhliny mezi Izraelci a Araby, ortodoxními a sekulárními Židy, Sefardy a Aškenázy. Příběh, situovaný do roku 1995, se odehrává na pozadí mírových jednání v Norsku v roce 1995, zavraždění předsedy vlády Jicchaka Rabina a následných teroristických útoků. Studentský pár Noa a Amir si pronajmou byt v malé vesnici poblíž Jerusalema. Noa studuje fotografii v Jerusalemě, Amir psychologii v Tel Avivu. Samotná vesnice, původně nazývaná Castel, byla v roce 1948 během Války za nezávislost opuštěna svými arabskými obyvateli, obávajícími se příchodu Židů, a nyní zde žijí židovští imigranti z Kurdistánu. Byt studentské dvojice je oddělen od bytu jejich kurdských domácích, mladého páru Simy a Mošeho Zakianových, majícího dvě děti, pouze tenkou zdí, avšak na obou stranách této zdi je úplně jiný svět. Navzdory tomu se mezi oběma dvojicemi vytvoří blízký vztah. Současně však kvůli Mošeho stále sílící religiozitě a tíhnutí k ortodoxnímu způsobu života vzrůstá napětí mezi ním a jeho ženou. Opodál pak žije třetí rodina, jejichž syn Gidi byl právě zabit jako voják v Libanonu. Truchlící rodiče tuto tragédii zvládají jen těžce a jejich mladší syn Jotam tím velmi trpí. Sblíží se však s citlivým Amirem, který se stane jeho náhradním bratrem, a Jotama to stále více táhne k domácnosti studentského páru. K jejich domu je ovšem přitahován i palestinský dělník Sadik, najatý na práci na nedaleké stavbě. Sadik totiž zjistí, že právě z tohoto domu byla vyhnána jeho rodina, když byl ještě dítě. Jeho matka k němu stále ještě opatruje zrezivělý klíč. V jedná z nejsilnějších scén románu Sadik nalezne rodinné šperky, které jeho matka při útěku schovala v domovní zdi, a jejichž skrýši mu popsala, ale okamžitě je zatčen a bezdůvodně obviněn z terorismu. Jeho život je v troskách. A zdá se, že se na konci románu rozpadají také vztahy mezi ostatními hrdiny. Avšak autor stále ještě ponechává čtenářům naději, že Noa s Amirem tuto krizi překonají.

Eškol Nevo nahlíží hluboko pod povrch izraelské společnosti a pro svůj literární styl, zájem o každého hrdinu, a snahu o porozumění je často uváděn jako důstojný pokračovatel Amose Oze, Avrahama B. Jehošuy a Davida Grossmana.

  

O autorovi:

Eškol Nevo (*1971), vnuk třetího předsedy vlády Státu Izrael Leviho Eškola, se řadí k nejvýznamnějším současným izraelským spisovatelům. Je autorem jedné povídkové sbírky a sedmi románů, z nichž česky doposud vyšel pouze román Tři patra (Šaloš komot, 2015, česky 2019). Poslední inteview (Ha-Reajon ha-acharon, 2018) je zatím posledním autorovým románem. Nevovy knihy se staly v Izraeli bestsellery, jsou překládány do mnoha jazyků a autor za ně obdržel řadu ocenění v nejrůznějších zemích. Nevo, který vystudoval literaturu a psychologii, dnes vlastní největší školu kreativního psaní v Izraeli, na níž také sám vyučuje.
Na serveru Knihovny Václava Havla je k dispozici
video-rozhovor Eškola Neva s Michaelem Žantovským o knize Poslední interview

  

Další tituly autora
Poslední interview