Obalka Jedenáctý román, kniha osmnáct
Tištěná kniha
  ISBN 978-80-87053-84-3
EAN 9788087053843
Překlad z norštiny Ondřej Vimr
Původní název: Ellevte roman, bok atten
136 stran , 130x200 mm , vázaná
Vydání 1. , vyšlo 10.09.2013
Doporučená cena 199 Kč
 
Ukázky
  Začátek knihy
 

Dag Solstad
Jedenáctý román, kniha osmnáct

Mladý úspěšný manažer z Osla kvůli milence opustí manželku a dvouletého syna, odstěhuje se do provinčního městečka a vezme druhořadé místo správce obecního majetku. Necelých dvacet let nato si však uvědomuje, že celý jeho dosavadní život byl slepou uličkou. Ve volných chvílích hraje ochotnické divadlo. Dramatické dovednosti mu přijdou vhod, když se bezvýchodnou situaci rozhodne řešit dalším velkým skokem do neznáma: promyšleným podvodem.

V Jedenáctém románu, knize osmnáct se Dag Solstad věnuje klíčové otázce nemožnosti autentického života. Věrně a mrazivě se mu daří zachytit neradostné postavení jedince v pozdně moderní společnosti. Za román dostal norskou Cenu kritiky.

  

O autorovi:

Dag Solstad (*1941) je bezesporu nejdiskutovanějším norským autorem současnosti. Svým dílem reagoval od poloviny šedesátých let prakticky na všechny hybné kulturně-společenské podněty, které se v Norsku objevily. Proto se o něm hovoří též jako o novodobém norském kronikáři. Ačkoliv prakticky každá Solstadova kniha způsobí v Norsku poprask, za úhelný kámen jeho tvorby se obecně považuje čtveřice románů z devadesátých let (Jedenáctý román, kniha osmnáct, 1992; Ostych a důstojnost, 1994; Noc profesora Andersena, 1996; T. Singer, 1999). Ze značné politické angažovanosti, která v jeho tvorbě převládala do konce 80. let, se na počátku let 90. čím dál zřetelněji vynořuje skutečné Solstadovo ústřední téma, téma existenciální. Solstada zajímá možnost resp. nemožnost autentického života v rámci společnosti, společenská přetvářka. V průběhu své spisovatelské dráhy tak v různých společenských diskurzech sleduje, jak na sebe lidé berou různé masky a přijímají role, protože žít autenticky zkrátka nelze, ať je společenské zřízení jakékoliv.

Za své dílo obdržel řadu literárních cen, mimo jiné i prestižní Cenu Severské rady (1987). Jako jedinému spisovateli mu byla třikrát udělena norská Cena kritiků (1962, 1992 a 1999). Poslední dobou se mu dostává rovněž širokého mezinárodního uznání, jeho knihy byly již přeloženy do 14 jazyků.

  

Další tituly autora
Ostych a důstojnost