Obalka Pohledy zevnitř
Tištěná kniha
  ISBN 978-80-87053-22-5
EAN 9788087053225
Edice Scholares , svazek 18
176 stran , 130x200 mm , brožovaná
Vydání 1. , vyšlo 20.05.2008
Doporučená cena 169 Kč
Titul rozebrán
 
Ukázky
  Ivan M. Jirous: Zpráva o třetím českém hudebním obrození
 

Martin Machovec
Pohledy zevnitř
Česká undergroundová kultura v dokumentech a interpretacích

Kniha přináší v pěti literárních dokumentech svědectví předních představitelů kultury českého undergroundu. Stavem hudebního undergroundu se zabývají Ivan Martin Jirous a Paul Wilson, ke kořenům literárního undergroundu na přelomu 40. a 50. let se vrací Egon Bondy. Oblast samizdatové literární produkce 80. let mapuje ve své zprávě o Revolver revue Jáchym Topol a undergroundová literatura 70. a 80. let je rovněž tématem druhé studie Ivana Martina Jirouse. Celkový obraz českého undergroundu interpretovaný v těchto pěti autentických dokumentech nakonec rámcuje teoretická studie editora Martina Machovce, která zachycuje vývoj tohoto hnutí od vzniku edice Půlnoc na konci 40. let, přes éru Plastic People of the Universe v 70. letech, až po Sametovou revoluci v roce 1989. Kniha je doplněna rozsáhlou bibliografií, filmografií a diskografií.

  

O autorech

Jáchym Topol (1962), syn dramatika Josefa Topola, bratr hudebníka a básníka Filipa Topola. Básník, prozaik, publicista. Představitel druhé generace českého undergroundu, zakladatel a redaktor samizdatové Revolver revue. Je autorem básnické sbírky Miluju tě k zbláznění a próz Anděl, Sestra, Noční práce či Kloktat dehet.

Ivan Martin Jirous (1944), známý pod přezdívkou Magor. Disident, organizátor, teoretik a přední mluvčí českého undergroundu. Historik výtvarného umění a básník. Je autorem básnických sbírek Magorovy labutí písně či Magorův ranní zpěv (jeho poezie vyšla souborně pod názvem Magorova summa) a dětské knihy Magor dětem.

Martin Machovec (1956), syn filozofa Milana Machovce. Redaktor, editor, literární kritik, překladatel z angličtiny a ruštiny. Svůj badatelský zájem soustřeďuje především na oblast undergroudové a samizdatové literatury a její zpřístupňování.